Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия
Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин заяви пред френския си колега Франсоа Оланд, че Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия, и призова за сформиране на широка коалиция срещу групировката Ислямска държава, предадоха световните агенции.

Мислим, че тази коалиция е абсолютно необходима и тук нашите позиции съвпадат, каза Путин, преди да започне срещата му с Оланд. Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха.
Ние сме готови на това сътрудничество, каза Путин.

Преди началото на срещата френският президент също отправи призив за създаване на широка коалиция срещу групировката Ислямска държава. Ние трябва да създадем заедно тази широка коалиция, за да ударим тероризма и за да може всички страни да действат заедно срещу тероризма и срещу ИД, посочи Оланд.

Путин похвали усилията на Оланд за създаване на коалиция за борба срещу ИД. Вие отделяте голямо внимание и полагате много усилия за създаването на тази коалиция, призна Путин.

Той припомни, че Русия и Франция неотдавна са се сблъскали с големи терористични актове, при които са понесли сериозни загуби, визирайки нападенията в Париж и трагедията с руския самолет в Синай, в които загинаха съответно 130 и 224 души.

Ние скърбим заедно с вас заради загубата на толкова човешки животи, заради тази толкова тежка загуба, но както знаете Русия също понесе сериозни загуби заради отвратителния терористичен акт срещу нашия граждански самолет. Всичко това ни заставя да обединим усилия в борбата с общо зло, каза Путин на Оланд.

Източник: БТА