Ердоган съжалява, че Путин не му връща обажданията след инцидента със самолета
Ердоган съжалява, че Путин не му връща обажданията след инцидента със самолета / снимка: БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази съжаление, че руският му колега Владимир Путин не е отговорил на телефонните му позвънявания, след като турската армия свали руски боен самолет, тъй като, според нея, той е нарушил турското въздушно пространство, предаде АФП.

След това събитие позвъних на г-н Путин, но досега той не е отговорил на обажданията ми, каза Ердоган пред френската телевизия Франс 24.

Турският президент добави, че ако Турция е знаела, че става дума за руски самолет е можело да се попречи по друг начин на това нарушаване на турското въздушно пространство.

Нашата борба срещу Ислямска държава продължава по активен и непрекъснат начин и Турция е почти единствената страна, която се бори искрено срещу ИД”, каза Ердоган.

Подобни изказвания Ердоган направи и пред телевизия Си Ен Ен, пред която каза, че Турция няма никаква причина да се прицелва нарочно Русия, с която има много силни връзки.

Турският президент каза, че е натъжен от случилото се със самолета и от заплахите за икономически ответни мерки от страна на Русия. „Но онези, които нарушиха нашето въздушно пространство, трябва да се извинят. Нашите пилоти и нашите въоръжени сили изпълниха само дълга си”, поясни Ердоган пред Си Ен Ен.

Пред френската телевизия Ердоган иронизира думите на Путин, обвинил го, че е ислямизирал Турция.

Тайип Ердоган и 99% от турското население са мюсюлмани, каза Ердоган и добави, че коментарът на Путин би бил равносилен на евентуално негово изказване, че руската администрация християнизира Русия.

Източник: БТА