След 5 години: ефективна присъда по операция „Схемите“
След 5 години: ефективна присъда по операция „Схемите“ / netinfo

С три осъдителни присъди, едната от които ефективна, завърши процесът, стартирал след полицейската операция „Схемите“, проведена на 15 ноември 2010 г. - съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу Габриела Петрова от Разград като помагач и Александър Александров от Разград и Катя Юлиянова от Търговище като извършители на деяние за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 2,894 млн. лева, което е в особено големи размери.

Габриела Петрова бе осъдена от състав на Разградския окръжен съд на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим. Извършителите Александър Александров, управител на „Агротрейд 2010”, и Катя Юлиянова, управител на „ХМХ агро”, са осъдени също на три години лишаване от свобода, отложени с петгодишен изпитателен срок.

Ръководителят на схемата на данъчната измама в особено големи размери е  Габриела Петрова, която е инициатор на регистрирането на дружествата на другите двама подсъдими, които не се познавали помежду си.  Механизмът на избягването на установяването и плащането на данъчните задължения действал чрез декларирането на неизвършени доставки от фирми, регистрирани по ДДС, а в действителност те са били извършени от лица, които не са регистрирани по Закона за ДДС, като по този начин е ползван неправомерно данъчен кредит в посочения размер.

При задържането на Габриела Петрова по време на специализираната полицейска операция „Схемите” у нея са открити 350 000 лева в брой, които са възстановени в държавния бюджет. Междувременно преди месец тя получи ефективна присъда като извършител също за данъчна измама.

Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.