Грамота в категорията Най-успешна кампания получи инициативата неЗабравено имане
Грамота в категорията Най-успешна кампания получи инициативата неЗабравено имане / netinfo
С грамота в категорията "Най-успешна кампания", свързана с опазване на биоразнообразието, бе отличен проектът "неЗабравено имане" на НЧ "Хр. Ботев 2008" с. Гарван по време на церемонията за връчване на Годишните награди за биоразнообразие на Българска фондация за биоразнообразие.
Церемонията се състоя снощи, на 25.11, в клуб „Перото на НДК“. Проектът бе реализиран през 2014 г. с финансовата подкрепа на Фондация "Екообщност", която е номинирала габровското читалище за конкурса.
Големият победител от същата категория стана кампанията за преработване на проектите за Плановете за управление на Пирин, Рила и Витоша, организирана от проект Прозрачни планини, проект Зелени Закони и Коалиция "За да остане природа в България".
Сред номинираните, читалището в село Гарван бе единствено. То се нареди до много популярни и предимно национални инициативи, като кампанията за спасяване на Кара дере от застрояване, фестивалът на солта в южната част на Атанасовско езеро, Фестивалът на кестена и Нощта на прилепите, както и кампанията за спасяването на дюните в къмпинг Юг, кампанията „Вековните гори“ и други.
Проектът „не Забравено имане“ продължава. Доброволци и самодейци от читалището насочиха усилията си към превръщането на кметство Гергини в територия на съхранени овощни сортове, традиционно отглеждани в този край.
Грамота в категорията "Най-успешна кампания" получи инициативата "неЗабравено имане"
netinfo
Целта е да се запази биологичното разнообразие и насърчи природосъобразния начин на живот чрез отглеждането на устойчиви местни сортове овошки и ограничаване използването на вредните за хората и средата препарати за растителна защита.
В дворовете на местните жители и на три обществени терена растат млади присадки на характерни за района ябълки, круши, сливи, мушмули, праскови. Така, след няколко сезона, всеки ще може да си вземе калем или просто да откъсне плод, за да усети вкуса от детството на нашите баби и дядовци.
Това лято, вече с подкрепата на конкурса „Направи си сам“ на ЕС „За Земята“, в с. Гарван бе възстановено традиционно сушило за сини сливи, което насърчава местното население да отглежда стари сортове овошки, подходящи за преработка чрез сушене, както и здравословните храни.
Журито, определило годишните награди за биоразнообразие, бе съставено от популярни личности: Боян Петров, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Радослав Парушев и Красимира Величкова. Специалната му награда в раздела за успешни кампании, бе отредена за инициативата „Картофи – от Кръстава за Кръстава”, която подпомогна личните стопани от велинградския край да продадат богатата реколта от картофи миналата година.
За политик с най-голямо внимание към българската природа бе определен Радан Кънев, а наградата за подкрепящи биоразнообразието бизнеси отиде при EVN.