Плевнелиев: Руските амбиции преминават отвъд постсъветското пространство
Плевнелиев: Руските амбиции преминават отвъд постсъветското пространство / снимка: БГНЕС, архив

„Ако ние в Европа не спазваме собствените си правила, това означава, че имаме голям проблем".

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за в. „Хамбургер Абендблат" от 25 ноември.

„През 2013 г. България беше първата страна, достигната от бежанската вълна. Имаме 245 км сухопътна граница с Турция. Тогава бяхме изненадани. Бяхме претоварени. Но работихме заедно с Фронтекс, с европейските институции и с компетентните структури на Организацията на обединените нации. Инвестирахме много в нашите системи за защита на границите и постигнахме много добро сътрудничество с турските власти. Придържахме се към правилата - тези от Дъблин и Шенген, въпреки че България не е държава членка на Шенгенското пространство. Това означава, че всеки мигрант, който влиза в България, бива регистриран. Ние бяхме единствената страна, и казвам това с гордост, която се придържаше към правилата", допълва Плевнелиев.

По думите му Русия имала амбициите да бъде световна сила и да има думата при всеки международен конфликт:

„Вероятно е смислено Русия да бъде част от решението в Сирия, но, разбира се, в синхрон с европейската външна политика. Руските амбиции преминават дори отвъд постсъветското пространство. Русия заявява своите интереси в Сирия, Близкия изток и на Балканите. Политиката на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние е много опасна, ако противоречи на основните принципи на международния ред. Например, суверенитетът на националните граници или суверенното право на народите да решават сами бъдещето си на свободни избори".

„Целта е мир, така че милионите бежанци да могат да се завърнат и да изградят отново страната си, да я модернизират така, че хората сами да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори. Тази цел може да се постигне на няколко етапа. Възможно е Асад да остане още известно време, но устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Не мисля, че европейската дипломация има нещо против това. И Путин изпраща същия сигнал. Той казва, че ние не се нуждаем от Асад в дългосрочен план, но нашите интереси трябва да бъдат защитени. Всички големи и регионални сили могат и трябва спешно да намерят решение за Сирия. Целта в дългосрочен план е мир в региона", казва още Плевнелиев.

Източник: БГНЕС