Учени от два университета обсъждаха бъдещето на електрическата мобилност
Учени от два университета обсъждаха бъдещето на електрическата мобилност / снимка:Русенски университет

Русенският университет "Ангел Кънчев" и Университетът на град Питещи, Румъния бяха домакини на Петата годишна международната конференция  - "Електромобили". Организатори бяха Русенският университет и Националната браншова камара за електрическа мобилност - ИКЕМ.

В рамките на събитието се проведе и четвъртото издание на EV&HEV Conference’ 2015 в университета на град Питещи - Румъния. Официални гости на събитието бяха председателят на ИКЕМ, Илия Левков и главният секретар, Иван Костов. Приветствие към участниците поднесе проф. д-р Росен Иванов, декан на Транспортния факултет на Русенския университет.

Първият ден на форума се проведе в Университета на град Питещи, а през втория, участниците представиха доклади и обсъждаха различни казуси на територията на Русенския университет.

Кристиян Ливиу Попеску от Renault Technologies, Румъния, представи доклада "От днешния електромобил, към мобилността на утрешния ден", а д-р инж. Андрей Маринеску и инж. Адриан Винитила говориха за безконтактното зареждане на батерията в електрическите и хибридните автомобили. Доц. д-р Иван Евтимов от Русенския университет направи презентация на тема: "Електрическите велосипеди и системи за концентрирана слънчева енергия". С презентации се включиха също докторанти от университетите в Русе и Питещи.

По време на конференцията бе организирана изложба и бяха демонстрирани електрически превозни средства.

Русенският университет е член на Индустриален клъстер "Електромобили". Той е сред най-активно работещите висши училища в България по тематиката на електрическата мобилност. Носител е на голямата награда на Индустриален клъстер „Електромобили“ „Кубратов меч“ 2012 за цялостен принос в електрическата мобилност в България.

 

Университетът издаде учебник по дисциплината "Електромобили". Той е подготвен за магистрите по дисциплината "Електромобили", изучавана вече в Транспортния факултет на университета, но може да бъде полезен на широк кръг специалисти и студенти от други специалности. Негови автори са проф. Росен Иванов и доц. Иван Евтимов.