Областната здравна карта предвижда запазване на легловата база и специалистите в медицинската помощ
Областната здравна карта предвижда запазване на легловата база и специалистите в медицинската помощ / Областна администрация Сливен

Запазване на легловата база и броя на специалистите в извънболнична медицинска помощ, предвижда проектът на Областната здравна карта за област Сливен.

При изготвянето на проекта ключова роля са имали експерти от Регионалната здравна инспекция, които са извършили анализи на състоянието на здравеопазването в областта, съобщиха от областната администрация. Основен приоритет на здравната карта е достъпност до специализирана помощ на всички жители, включително и в малките общини и труднодостъпните и отдалечени райони.

Следват се принципите на универсалност, равенство, достъпност и качество на медицинската помощ при максимална ефективност на разходените обществени ресурси.

Комисията препоръчва да се запази броят на леглата в болничната медицинска помощ, разкрити към момента в област Сливен и да се запази броят на работещите специалисти в специализираната извънболнична медицинска помощ към момента.