Кампанията Обединявайте за прекратяване на насилието срещу жените в Дупница
Кампанията Обединявайте за прекратяване на насилието срещу жените в Дупница / Дарик,архив

Дупнишкото сдружение „Знание, успех, промяна", което работи по проблемите на домашното насилие ще се включи в тазгодишната световна кампанията срещу насилието с конференция. Тази година 16-те дни минават под мотото "Обединявайте за прекратяване на насилието срещу жените".


Всяка година в периода дните между 25 ноември - 10 декември са обявени като 16 световни дни за борбата с насилието над жени. 25 ноември - стартовата дата на кампанията се свързва с бруталното убийство на три сестри в Доминиканската република, станали жертва на диктаторски режим. На 6 декември 1989 г. студент от Политехническия университет в Монреал убива 14 свои състудентки за това, че са феминистки. Две години по- късно неговите колеги започват активна кампания за повишаване чувствителността на обществото по отношение на тази форма на насилие. 10 декември, бележи края на кампанията и се свързва с подписването на Харта за правата на човека. Тазгодишната световна кампанията "Обединявайте за прекратяване на насилието срещу жените", ще продължи 16 дни. Сдружение „Знание, успех, промяна" -Дупница ще се включи с конференция „Не на насилието", която ще се проведе на 4 декември и ще бъде съпроводена с изложба с международни постери, свързани с кампанията.


Междувременно дупнишкото сдружение започна работа по нов проект за подкрепа на жертви на домашно насилие. Основната цел е да се осигури навременни и ефективни услуги за пострадалите
Ще бъде предоставена консултация на 500 пострадали от насилие или дискриминирани, 100 от които ще бъдат от ромската общност. Благодарение на проекта ще бъде обезпечена работата на Консултативният център в Дупница, който предоставя професионална подкрепа на пострадали и извършители на домашно насилие, и чрез изнесена консултативна приемна в Бобов дол и Кочериново.
По този проект душникото сдружение си партнира със сдружение „Заедно за успех" с. Бараково и сдружение „Алфа 2012" Бобов дол. Ще се реализира в Дупница, Бобов дол, Рила и Кочериново. Финансирането е от Норвежкия финансов механизъм и е в размер на 57 642 евро, като собственият принос на организацията е 5764 евро.