Стефан Радев: Съществуват рискове за довършването на водния цикъл и програмата за саниране в Сливен
Стефан Радев: Съществуват рискове за довършването на водния цикъл и програмата за саниране в Сливен / Дарик Сливен, Архив

„Съществуват сериозни рискове пред управлението на общината и най-големият от тях е свързан с довършването на водния цикъл на града", заяви кметът на община Сливен Стефан Радев. Още от първия ден на встъпването си в длъжност той работи с екипа си по този въпрос.

„За общината е изключително важно да реализира втория етап на проекта, защото ако не го направи, той ще бъде обявен за неуспешен. Спешно трябва да осигурим средства и да завършим проекта, така че той да бъде въведен в експлоатация", посочи кметът. По предварителни разчети, до края март 2016 г., община Сливен трябва да осигури около 2 млн. лева собствено финансиране за цялостното завършване на водния проект, иначе ще трябва да върне на държавата над 40 млн. лв., което е огромна сума за мащабите на общината.

Радев подчерта, че строителството на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен" е приключило, но няма издадено разрешение за ползване на целия проект заради това къде са заустени колекторите. Разрешения са издадени на части от проекта,  като има посочени мерки за изпълнение от ДНСК - София, свързани с местата на заустването на колектори. Част от тези колектори са строени по първия етап на водния цикъл, а друга - по втория.

Финансирането на тези мерки не влизат в сумата, предоставена по ОП „Околна среда" и трябва да бъдат изпълнени със средства на община Сливен.

Стефан Радев посочи още, че другият риск пред управлението е свързан с много голямото забавяне на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Сливен.

Кметът наблегна на факта, че в България вече има общини, които имат завършени сгради по програмата, а в Сливен тя е в най-началния си етап - процедура за избор на изпълнител по енергийно обследване и паспортизация на сградите.