Търновските височини са подходящи за екотуризъм, смятат учители и ученици
Търновските височини са подходящи за екотуризъм, смятат учители и ученици / снимка: DarikNews.bg

Търновските височини са изключително подходящи за екотуризъм смятат учители и ученици от ПГТ “Д-р Васил Берон” в старата столица. Те изработиха уникално изследване на биоразнообразието в региона, каквото никога не е правено от институциите. Идеята е част от проекта “Търновските височини- нашата природна съкровищница”, финансиран от дарителска кампания на мобилен оператор.

“Всички се гордеем с историята на старата столица, с уникалната архитектура и с паметниците тук, но малко хора изобщо си дават сметка, че в района е събрано невероятно природно богатство, което трябва да пазим и ползваме разумно, тъй като тази ниша може да бъде използвана за туризъм”, посочи учителят Евгени Коев, който е част от екипа, работил по проекта. Според него природните дадености на Велико Търново и региона са съизмерими с националните паркове в страната.

Той посочи, че учители и ученици си поставили амбициозната задача да изготвят база данни, която да съдържа защитени растителни и животински видове. “Такива проучвания в други райони и природни паркове се осъществяват от специалисти в продължение на поне три години, но основната ни цел бе да поставим началото на това начинание”, обясни Коев.

Ученици и учители осъществили над 10 обхождания по различни маршрути на Търновските височини. Направило им впечатление разнообразието от пеперуди в региона. В това съзират изключителна възможност за развитие на туризъм. “В летните месеци могат да се организират различни маршрути, за да бъдат показани тези красиви насекоми на хората, имащи афинитет към тях”, каза Евгени Коев.

Оказало се още, че районът е богат на водни кончета- установени са над 12 вида. Някои от тях, като речното шило, могат да бъдат наблюдавани на изключително големи популации в определени райони. Младите изследователи открили и любопитни представители на растителния свят. За първи път попаднали на обикновена пърчовка, която е вид орхидея.

Пред фотообектива на ученици и учители попаднали още обикновен карпатски скорпион, голяма крастава жаба, змии, костенурки, паяци, охлюви, риби, бозайници и птици. С интерес научили, че във водите на Янтра виреят четири вида водорасли. Изследователите са направили своя група във фейсбук, която са нарекли “Търновските височини”. Идеята е да привлекат и други хора към тяхното начинание.

В цялата дейност по проекта активно са работили 25 ученици на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. Те са извършили обстоен анализ на Червената книга на България и са обогатили своите познания. Младите хора ще споделят придобития опит със свои връстници от училищата в старата столица. Събраните данни ще бъдат разпространени в учебни заведения, читалища и институции.