Близо 57 млн. лв. е проектната рамка на общинския бюджет  за 2016 год.
Близо 57 млн. лв. е проектната рамка на общинския бюджет за 2016 год. / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

56 896 012 лева е проектната стойност на Бюджет 2016 за община Велико Търново. Цифрите бяха представени по време на обществено обсъждане от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова. „Предлагаме труден, но най-добър възможен бюджет с оглед на законовата рамка, обективните възможности и капацитет, с които разполагаме. Има добри новини за гражданите и бизнеса. За поредна година запазваме непроменени нивата на местните данъци и такси”, обяви Снежана Данева-Иванова.

Без изменения ще бъдат ставките на налозите за сгради, автомобили и такса смет. Заложено е устойчивата и благоприятна тенденция за повишаване на събираемостта на данъците да продължи. Очаква се и раздвижване на пазара. „Част от трудностите при формирането на проекта се състояха във факта, че приключва програмният период, по който очакваме разплащане по реализирани проекти. Отделно започва новият програмен период“, каза още Снежана Данева-Иванова.

По време на общественото обсъждане бе посочено, че се увеличават средствата за делегираните държавни дейности. За сферата на културата ръстът ще е с 3,7%, за образованието – с 6,8%, за здравеопазването – с 6,6%, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи – с 10,4%.

Общите разходи за делегирани от държавата дейности са с прогнозна стойност от 28 861 945 лева, докато за местни и дофинансирани от държавата дейности разчетът е за 28 007 067 лева. Прогнозните взаимоотношения с държавния бюджет предвиждат обща субсидия от 28 801 995 лв. От трансфери за местни дейности се очакват още 2 012 700 лева, а целевата финансова помощ за капиталови разходи е заложена да бъде в размер на 1 355 200 лева. Тези стандарти осигуряват средства за заплати, за кадрово осигуряване на общинска администрация, за предотвратяване и овладяване на бедствия и аварии.

По отношение на местните и дофинансирани от държавата дейности се прогнозира намаляване на неразплатените разходи и ликвидиране на просрочените задължения. През 2016 се предвижда значително понижаване размера на общинския дълг чрез погасяване на съществуващи кредити към фонд ФЛАГ, които бяха изтеглени с цел осигуряване на собствените средства по изпълнението на различни европейски проекти

„Бюджетът е добре балансиран и разчетен в своите функции. Осигурени са възможности за нормално функциониране на всички системи, в рамките на обичайното и възможното. Убедени сме, че проектите за стратегическата инфраструктура, както и осезаемо подобрената градска среда, туристическа, образователна и спортна инфраструктура ще продължат да носят позитиви както за гражданите и гостите, така и за развитието и растежа на бизнеса във Велико Търново и региона”, завърши Снежана Данева-Иванова. Тя благодари на общинските съветници, гражданите и представители на различни институции за дискусията.