В Двореца прави DMS кампания за производство на късометражни филми
В Двореца прави DMS кампания за производство на късометражни филми / netinfo

„1 лев за 1 филм" стартира в партньорство с БНТ

Тринадесетото издание на IN THE PALACE Sofia International Short Film Festival Bulgaria („В Двореца"), ще проведе кампания за подпомагане производството на късометражни филми и развитието на сектора късометражно кино като цяло. Инициативата е насочена към насърчаването на българските творчески индустрии в областта на аудио-визуалния сектор, както и увличането на публики, превръщайки ги в активен участник в самия процес на продукция в качеството си не само на аудитория, но и на пряк дарител.

„Късият филм е предпочитана форма най-вече сред младата публика, която цени и предпочита основните качества на късометражното кино - това, че филмите са кратки и едновременно с това динамични и дидактични. Този формат като най-достъпната форма на кинематографично повествование позволява да се използва като средство за комуникация, възпитаване на ценности и представяне на общозначими проблеми в съвременното общество - продукти на изкуството, имаща своята социална, културна и образователна стойност. Целта на кампанията е да подпомогне процеса производство на такива късометражни филми и, същевременно с това, пряко да ангажира и увлече по-голяма и разнообразна публика, най-вече сред младите", коментира директорът и създател на IN THE PALACE („В Двореца"), Цанко Василев

"В Двореца" прави DMS кампания за производство на късометражни филми
netinfo
Решението за финансиране на късометражни филми ще бъде взето от бюджетна комисия. Бюджетната комисия представлява панел от 10 продуцента от България и чужбина. На нарочна питчинг сесия кандидатите за финансиране публично представят филмовите си проекти и техните бюджети, комисията класира по точки проектите на база художествените им качества, като на закрито заседание разглежда и при нужда коригира бюджетите им за производство. Финансов грант за производство на късометражен филм ще получат проектите, събрали най-много точки.

Питчинг форматът е дългогодишна и утвърдена практика на IN THE PALACE („В Двореца"), която успешно работи в подкрепа на млади и дебютиращи артисти. През 2012 г. младият български режисьор Павел Веснаков печели Grand Prix на най-престижния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран, Франция с филма си „Чест", чието производство е финансирано именно в рамките на участието му в питчинг сесията на фестивала. Този успех е прецедент в историята на българското кино. Режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков също жънат редица успехи в различни европейски фестивали с филма „Auf Wiedersehen" - авторски късометражен проект, чието производство също е финансирано от фестивала.


1 ЛЕВ ЗА 1 ФИЛМ:
ПОДКРЕПЕТЕ СЪЗДАВАНЕТО НА СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ КРАТКИ ФИЛМИ НА КРАТЪК НОМЕР 17 777 С ТЕКСТ DMS FILM

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница с текст на латиница DMS FILM на номер 17 777 ( за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel ). За абонаментни дарения и други начини на даряване посетете www.dmsbg.com. За абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel цената на 1 SMS е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

„В Двореца": 08 - 13 декември в Зала 3 на НДК