Вторият пилот на сваления Су-24 е спасен от сирийската армия
Вторият пилот на сваления Су-24 е спасен от сирийската армия / БГНЕС

Единият пилот на сваления от Турция руски Су-24 е спасен от сирийски военнослужещи, съобщи руският посланик във Франция Александър Орлов.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е доставен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Другият член на екипажа на руския изтребител, свален над северен сирийски район, е бил убит във въздуха от стрелба на бунтовници.

Генералният щаб на руската армия твърди, че един от пилотите на сваления Су-24 е убит

Руски войник е бил убит по време на провалена операция за спасяване на двамата пилоти. Бунтовниците в Сирия са стреляли по руски хеликоптер Ми-8, който е издирвал пилотите. При стрелбата е убит единият от членовете на хеликоптерния екипаж и това е принудило вертолета да кацне на неутрална територия.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали в Сирия, увери министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от БТА.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди, командирът ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Владимир Путин.

Самолет на руските сили бе свален с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руската страна твърди, че в този момент самолетът се е намирал на височина 6 километра и на разстояние 1 километър от турската граница над територията на Сирия. Според генералния щаб на Турция обаче руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е бил свален, след като са му отправили 10 предупреждения.