„Газпром” спря газовите доставки на Украйна
„Газпром” спря газовите доставки на Украйна / снимка: БГНЕС, архив
Обобщава Деница Иванова
82916
Обобщава Деница Иванова
  • Обобщава Деница Иванова

Руската държавна компания „Газпром” обяви, че е спряла доставките на газ към Украйна, след като Киев не успя да осигури авансови плащания за още „синьо гориво”.

Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че от 7.00 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз” вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания”. Според Милер доставките ще бъдат възобновени щом „Нафтогаз” направи ново плащане.

Той допълни също, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск” за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

„Отказът за купуване на руски газ ще създаде сериозен риск за надеждния транзит на газ към Европа през Украйна и за доставките на газ за украинските потребители през идващата зима”, предупреди Милер.

По-рано Милер заяви, че до момента Киев не извършил необходимото предплащане. Последният транш за „синьото гориво” е получен на 5 ноември. Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни.

„Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане”, каза Новак пред радио „Вести ФМ” вчера.

Няма промяна в доставките на газ за България

В периода от октомври 2015 г. до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром” и „Нафтогаз” се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз” задължително да купи от „Газпром” синьо гориво на стойност 500 млн. долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК. Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром”, според последните данни, 542 млн. долара предплата.

Близо 15% от газа, използван в Европа преминава през Украйна като ЕС участва като медиатор в спора между двете страни.

Източник: БГНЕС