Неонатологията при УМБАЛ зарадва деца - пациенти на клиниката
Неонатологията при УМБАЛ зарадва деца - пациенти на клиниката / umbal.pleven

По случай Световния ден на недоносените деца миналата седмица Клиника по неонатология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД организира в популярно плевенско детско заведение празник за децата, пациенти на клиниката.

Слово произнесе началникът на клиниката доц. д-р Виктория Атанасова, д.м. Тя поздрави всички присъстващи деца, техните роднини и близки, и им пожела всичко най-хубаво. От експозето, което доц. Атанасова изложи, стана ясно, че в световен мащаб всяко десето новородено е недоносено. На всеки 30 секунди умира по едно недоносено дете. Прогресът на медицината е факт и е предпоставка за значително повишаване на преживяемостта на недоносените новородени, включително и на най-незрелите, родени до навършване на 26 гестационни седмици, каза още доц. Атанасова. С повишаване на преживяемостта на недоносените деца се увеличава обаче и честотата на късните усложнения на недоносеността, даващи отражение върху качеството им на живот в дългосрочен аспект.

За последните 5 години (2011-2015 г.) в УМБАЛ-Плевен са се родили 6603 деца, от които 774 са недоносени, което е 11,7% от всички новородени. По-високата честота на недоносеността се определя вероятно от факта, че УМБАЛ-Плевен е републикански център за региона на Централна Северна България, включващ областите Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч, и тук се концентрират ражданията от рискови бременности. Въпреки това още 86 недоносени новородени, повечето в критично състояние са преведени от други болници на региона за лечение в нашето отделение.

Преживяемостта на недоносените, родени в УМБАЛ-Плевен, е значително по-висока от тази на родените в други болници на региона, стана ясно от доклада. Така за цитирания период от родените при нас недоносени са изписани вкъщи 94%, а от преведените отвън - 64%. Това е категорично доказателство за необходимостта от своевременно насочване на рисковите бременности за родоразрешаване в УМБАЛ-Плевен, където се осигурява най-високо ниво на неонатологична помощ за региона на Централна Северна България, категорична е доц. Атанасова.

Положителните и отрицателните емоции неминуемо се преплитат в Отделението по неонатология на УМБАЛ-Плевен. Въпреки това има хора, които никога не ни забравят и постоянно изказват по различни начини благодарността и уважението си към нашата работа, за което сме им благодарни и ние: Пламен Тодоров,Теодора Иванова, Цветомир Цанков, Станимир Йотов, Галимир Енчев, Силвия Луканова и много други родители на новородени, лекувани в нашето отделение. Най-специалното за нас дарение беше направено от Кристина Янчева, която все още няма свое дете, но е съпричастна на проблемите на съвременното българско детско здравеопазване и благодарение на това дарение направихме дългоочаквания козметичен ремонт на отделението ни, сподели накрая развълнувано началникът на Клиниката по неонатология.

Празникът за децата, организиран от клиниката, завърши с почерпка и специален надзор от аниматори, които всъщност през цялото време се грижеха за забавата на малчуганите.

Два неонатални монитора получи миналата година Отделението по неонатология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски" в Плевен. Мониторите бяха дарени в началото на декември 2014 г. от фондация „Нашите недоносени деца" като средствата бяха осигурени от Коледен благотворителен търг, организиран от предаванията от програмата на Дарик радио „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг", както и сайтът Gong.bg./бел.ред./