Ердоган: Правото на Турция да защитава границата си трябва да се уважава
Ердоган: Правото на Турция да защитава границата си трябва да се уважава / снимка: БГНЕС, архив

Правото на Турция да защитава своите граници трябва да се уважава. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, след като Турция свали руски бомбардировач.

„Всеки трябва да уважава правото на Турция да защитава границите си”, каза Ердоган от президентския дворец в Анкара в първата си официална реакция след свалянето на руския военен самолет.

Ердоган заяви, че Турция е предупредила самолета за приближаване към въздушното й пространство. „Днес сутринта беше свален самолет с неидентифициран произход за нарушаване на нашето въздушно пространство. Това се случи в резултат на действията на нашите F-16. Бил е ударен един от двата самолета, нарушили въздушното ни пространство. Съжалявам, че сме свидетели на такова събитие и ние не го искаме”, каза Ердоган.

Той подчерта, че страната му по никакъв начин не изпитва враждебност към някои от своите съседи, но повтори, че „има право да защитава границите си”. „ Именно заради нашето хладнокръвие не се стигна до по-критична ситуация в Сирия”, заяви турският президент.

Американският президент Барак Обама също заяви, че като член на НАТО Турция има правото да защитава границата си, както всяка друга страна.

По време на съвместна пресконференция държавните глави на САЩ и Франция призоваха да не се стига до ескалация след свалянето на руския бомбардировач.

Източник: БГНЕС