Обединяват районните прокуратури в Разград, Исперих и Кубрат
Обединяват районните прокуратури в Разград, Исперих и Кубрат / netinfo

Районните прокуратури в Разград, Исперих и Кубрат ще бъдат обединени – става ясно от прессъобщение на Апелативна прокуратура – Варна.

То се отнася за вчерашната среща на административните ръководители на прокуратурите във Варненския апелативен район с членовете на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова, Незабравка Стоева, Юлияна Колева и Димитър Узунов.

Идеята за прекрояването на съдебната карта в България с цел оптимизацията й не е свързана с механичното закриване на районни прокуратури. Страховете на някои магистрати и съдебни служители за работните им места са безпочвени, тъй като няма да има автоматично закриване на прокуратури и съдилища във Варненския апелативен район - заявила на срещата Елка Атанасова.

Целта на планираните промени идва след поетите ангажименти на Висшия съдебен съвет за оптимизация на бюджета на съдебната власт и цели изравняване на натовареността на отделните звена в прокуратурата – обяснили членовете на ВСС. Атанасова дала конкретен пример за обединяване на районните прокуратури в Разград, Кубрат и Исперих и създаването на изнесени работни места в Кубрат и Исперих. При нарастване на престъпността в тези райони административните ръководители ще могат да изпращат прокурори от разширената прокуратура. Според Елка Атанасова администрацията на прокуратурите също ще бъде редуцирана, макар че не се предвиждат съкращения. Трансформации могат да се прилагат за определени щатове с по-малка натовареност и преминаване някои съдебни служители на по-ниско платен щат.

Административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Ружа Големанова е заявила по време на срещата, че идеята за съществуването на съдилища без прокуратури налага конституционни промени и риторично попитала дали това не е репресия срещу прокуратурите. Отчитането на работата на прокурора според актовете, с които се сезира съдът, пропуска редица отнемащи време и ресурс действия на обвинителите, е казала Големанова, като коментирала, че отдалечеността с 40 – 50 км на изнесеното работно място от „метрополията” при окрупняването на прокуратурите дали няма да попречи на достъпа на хората до правосъдие.

Окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов пък е бил категоричен, че съд без прокуратура не може да има. Заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров поискал конкретика по целта на готвените промени в съдебната карта за прокуратурите и посочил причината за намалената натовареност на обвинителите, като приведе данни за внесени обвинителните актове от тъй наречените малки прокуратури в района. Прокурорите в Девня и Провадия са внесли средно повече обвинителни актове при по-малък брой обвинители спрямо Районна прокуратура - Варна.

Присъстващите административни ръководители са били категорични, че натовареността на представителите на държавното обвинение е пряко отражение от работата на МВР и попитаха защо в последните четири-пет години липсват разследвания за пране на пари, за престъпления по служба и подкупи.

Дискусията за прекрояване на съдебната карта ще продължат – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.