В Разград оправдаха съдия-изпълнител от Търговище за документни престъпления
В Разград оправдаха съдия-изпълнител от Търговище за документни престъпления / netinfo

Частен съдия-изпълнител от Търговище получи оправдателна присъда по дело за две документни престъпления. Процесът срещу Стойко Аспарухов Георгиев бе гледан в Районен съд-Разград заради отводи на магистратите в Търговищки съдебен регион. Прокурорът обаче бе от Търговище, а адвокат на подсъдимия бе бившият прокурор от Окръжна прокуратурата-Разград Милена Пенчикова, това бе едно от първите й и успешни дела на новото поприще.

Делото се гледа по съкратената процедура, но без признаване на вина, само с отказ от разпит на свидетелите, след които бе и 72-годишна дама нотариус от Търговище. Георгиев не призна вината си, не даде и обяснения, „невинен съм, действал съм по съвест, от нотариален акт съм черпил информацията, която е част от изпълнителното дело“ – коментира той една част от обвиненията срещу него.

Първото престъпление, в което бе обвинен съдия-изпълнителят, бе за това, че през октомври 2011 г. като длъжностно лице е съставил официален документ – обявление по изпълнително дело, в което удостоверил невярното обстоятелство, че имот от 25 дка в село Презвитер Козма е собственост на Мюжгян и Мустафа Алиеви с цел да бъде използван този документ като доказателство за това обстоятелство. В действителност стопанският двор бил собственост на дружеството „Квинс агро и сие“-Лозница, години отнели на собственика му – бизнесмен от Търговище – да си възвърне законната собственост, стигнал до Върховен касационен съд.

Второто обвинение е за това, бе през 2010 г. Георгиев в документ пред нотариус е потвърдил неистина, че няма подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци и мита във връзка със съставяне на нотариален акт за дарение на движим имот.

И за двете съдът постанови, че съдия-изпълнителят е невинен. Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд-Разград.