Събират подписка срещу забраната за онлайн застраховане
Събират подписка срещу забраната за онлайн застраховане / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Събират подписка срещу забраната за онлайн застраховане
82915
Събират подписка срещу забраната за онлайн застраховане
  • Събират подписка срещу забраната за онлайн застраховане

Бивши зам.-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) и сдружения стартираха подписка срещу забраната за онлайн застраховане и запазването на стикера като неделима част от „Гражданската отговорност”.

По думите на Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи не би имало грешки при онлайн застраховането, както няма при самолетните билети. Той каза, че 11 компании подкрепят да има възможност за онлайн застраховка. Обект на подписката е и завишаването на правомощия на зам.-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов обясни, че забраната за онлайн застраховка ще бъде прецедент в Европейския съюз.

„Към момента по данни на КФН има над 600 000 незастраховани автомобила в България с застраховка „Гражданска отговорност”. Моето лично наблюдение е, че ако има възможността да се сключва онлайн застраховка, вероятно тези незастраховани автомобили ще намалеят, т.е. ще се даде възможност за по-голяма редовност на застраховката и повече сключване”, обясни той.

Аргументите за забраната, че ще има грешки при попълването на цифри и букви и че всеки ще може да продава онлайн застраховки на пазара са несериозни според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„За мен най-близкия пример е когато си купуваме самолетен билет. Сами си въвеждаме изписването на името на латиница, номера на паспорта, ако е необходимо, сами плащаме с дебитна или кредитна карта, и накрая този запис е в системата на авиокомпанията. Отивайки на летището дори не е необходимо да носим нещо разпечатано, а само по нашите паспортни или лични данни системата ни разпознава и ни допуска да ползваме тази услуга”, посочи Тодоров.

Към момента 11 компании подкрепят възможността за онлайн сключване на застраховката гражданска отговорност по думите на Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.