Личните асистенти във Видин ще получат заплатите си
Личните асистенти във Видин ще получат заплатите си / Община Видин

Личните асистенти ще получат заплатите си до дни.Това стана ясно на среща между заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков с част от назначените за лични асистенти в рамките на проект „Нови възможности за грижа" в Община Видин. По проекта общината е партньор на Агенцията за социално подпомагане. Основната дейност е „личен асистент", като в момента 93 лични асистенти обслужват 109 лица с увреждания. На местно ниво проектът се осъществява от екип служители на Направление „Социални услуги и здравни дейности".

Средствата, необходими за покриване на ежемесечните разходи, следва да се превеждат от Агенцията за социално подпомагане по извънбюджетната сметка на Община Видин.

Проект "Нови възможности за грижа" е със срок на изпълнение до 29.02.2016 г. и до тази дата са сключени трудовите договори.  Личните асистенти не са получили възнагражденията си за месец септември. Причина за забавянето е Писмо на Агенцията за социално подпомагане, с което кметът на Община Видин е уведомен, че предвиденият аванс по проекта е изчерпан и общината трябва да заплати необходимите средства от бюджета си. От своя страна Община Видин информира с писмо

Управляващия орган по проекта, че за да бъдат отпуснати средства от бюджета, е необходимо те да бъдат одобрени от Общински съвет - Видин. В тази връзка е изготвено и внесено предложение за захранване на банкова извънбюджетна сметка на Община Видин по проекта, в което са предвидени всички необходими средства за заплати на личните асистенти, до края на срока на трудовите им договори. Предложението е заложено в дневния ред на насроченото за 25 ноември (сряда) заседание.

Венци Пасков обясни, че след като Общинският съвет гласува решението, в рамките на три дни областният управител на Видин ще се произнесе по него и веднага след това възнагражденията, които се дължат за месеците септември и октомври, могат да бъдат разплатени. Заместник-кметът увери, че получаването на заплатите след Нова година ще влезе в график.