Пишман крадци отиват на съд
Пишман крадци отиват на съд / снимка: Sofia photo agency, архив

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу Явор Иванов от варненското село Гроздьово и Акъ Ангелов от Добрич за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба от чужд имот в съучастие, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

23-годишният Явор Иванов знаел, че съседът му В. Илиев живее и работи в чужбина, а за къщата му се грижи негов съселянин и майка му, която също живеела в Гроздьово. На 10 март 2015 год. Иванов срещнал 20-годишния Акъ Ангелов, който се преселил от Добрич в селото. Иванов съобщил на Ангелов, че могат да откраднат нещо от къщата на Илиев, която не се обитава.

На следващия ден двамата влезли в двора, където бил паркиран „Фолксваген голф". После повредили прозорец на дома, оставен отворен във вертикално положение, и влезли да огледат какво могат да откраднат от дома на Илиев. Там открили ключа за колата, качили се в нея и се опитали да я изкарат от двора, но катастрофирали в бетонна ограда.
След като не успели да подкарат автомобила заради причинената повреда, двамата откраднали акумулатора и CD-плеъра. При отваряне на капака на колата Явор Иванов се порязал.

Последвал нов оглед на дома за ценни вещи. В една от стаите намерили скъсан златен синджир - около 10 грама, който взели със себе си. Докато обикаляли стаите, следи от кръв от порязаната ръка на Явор Иванов останали из цялата къща, които доказват авторството на деянието по безспорен начин заедно с дактилоскопната експертиза по делото.

Иванов е осъждан многократно с ефективни присъди за извършени от него престъпления от общ характер. Акъ Ангелов е с чисто съдебно минало. От причинените щети на В. Илиев в размер на 814 лева от кражбите и 320 лева от увреждането на колата двамата обвиняеми са възстановили само 164 лева.

Предстои делото срещу обвиняемите да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.