Близък съветник на Ким Чен-ун стана жертва на чистка
Близък съветник на Ким Чен-ун стана жертва на чистка / БГНЕС

Севернокорейският вожд Ким Чен-ун е изпратил един от най-близките си съветници в кооперативно земеделско стопанство "за превъзпитание" като наказание за некачественото строителство на електроцентрала, за която той отговарял, предаде Франс прес, позовавайки се на южнокорейското разузнаване.

Нови слухове за чистка в Северна Корея след траурно бдение

Чхуе е станал жертва на чистка в началото на месеца, казаха пред журналисти южнокорейски депутати, след като присъствали на закрит брифинг на южнокорейската Национална служба за разузнаване (НСР). Наказаният отговарял за изграждането на електроцентрала в североизточната провинция Рянган. Според НСР Чхуе и Ким били в конфронтация и по младежката политика, посочи Асошиейтед прес, позовавайки се на канцеларията на южнокорейски парламентарист.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

Досега членът на Постоянния комитет на Политбюро на единствената севернокорейска партия - Корейската трудова партия, Чхуе Рьон-хе бе смятан за един от най-доверените хора на Ким. Звездата му изгря, след като настоящият севернокорейски ръководител пое държавното кормило след смъртта на баща си Ким Чен-ир. Чхуе заемаше поредица висши постове, включително заместник-председател на Националния комитет на отбраната, което го направи вторият най-влиятелен човек в страната след смъртта на чичото на Ким Чен-ун - Джан Сон-тхек, екзекутиран през декември 2012 г. за измяна и корупция.

Предположения, че влиянието му е намаляло се появиха през април 2014 г., след като постът му в армията се оказа даден на Хуан Пхьон-со, който сега е смятан за втори в държавната йерархия.

Ким Чен-ун уволни ръководни кадри заради спречкването с Южна Корея

Чхуе обаче запази позицията си сред висшите съветници на Ким. В края на 2014 г. той беше специален пратеник на севернокорейския лидер в Москва, където се срещна с президента Владимир Путин, а през септември тази година присъства на военния парад в Пекин по случай края на Втората световна война като представител на севернокорейския ръководител. Спекулации за съдбата му се появиха в началото на ноември, след като се оказа, че името му не е в списъка на комитета, отговарящ за погребението на починал севернокорейски маршал.

От НСР са казали на парламентаристите, че очакват Ким да реабилитира Чхуе, но не без да предположат кога.

Информацията на южнокорейското разузнаване не може да бъде потвърдена, отбелязват агенциите.

Ким Чен-ун дойде на власт в края на 2011 г. с репутация на безмилостен ръководител. Слухове за политически чистки и екзекуции в Северна Корея се появяват редовно, като понякога биват опровергани с публичната появата на съответните личности.

Източник: БТА