Откриват претоварната станция за отпадъци в Гълъбово
Откриват претоварната станция за отпадъци в Гълъбово / sxc.hu

Претоварна станция за битови отпадъци - Гълъбово ще бъде открита утре от 11 часа.

Стойността на обекта е 2 921 642, 388 лева с ДДС, изпълнен от ДЗЗД „Консорциум Гълъбово". Това е първият изграден обект от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. Цялата система се състои от Регионален център за управление на отпадъците - Стара Загора (РЦУО) на площадка в с. Ракитница и 3 претоварни станции - Гълъбово, Казанлък и Гурково.

Претоварната станция за битови отпадъци в Гълъбово се намира на 2 км североизточно от града /посока Раднево/. Тя ще обработва годишно над 5000 тона битови отпадъци на община Гълъбово. Там те ще се компресират в контейнери, които със специализиран автотранспорт (закупен по проекта) ще бъдат извозвани до РЦУО - Стара Загора. Изградени са: площадка на претоварна станция с рампа, отредено е място за шредиране и временно съхранение на едрогабаритни и зелени отпадъци, компактираща инсталация, кантар, трафопост, офиси. Специално за обекта са изградени още над 1 км довеждащ път, над 2 км подземен кабелен електропровод 20 kV, водопровод - 2 км. Разполага със собствена локална пречиствателна станция за нуждите на обекта.

Претоварна станция за битови отпадъци Гълъбово, е част от Договор № DIR 5112122-С007 „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора", финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.". Бенефициент по проекта е Община Стара Загора с партньори всички 11 общини от областта и Община Твърдица от област Сливен. Стойността на целия проект е 52 017 747,21 лв.

На официалната церемония по откриването са поканени представители на МОСВ, Управляващият орган на Оперативна програма „Околно среда", Областна администрация - Стара Загора, общините, изграждащи обекти от регионалната система и др.