Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв.
Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв. / снимка: БГНЕС
Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв.
82895
Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв.
  • Сидеров остава на свобода срещу 6000 лв.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов окончателно остават на свобода под гаранция. Това реши Софийският апелативен съд, който отхвърли искането на прокуратурата двамата депутати да бъдат арестувани заради нахлуването в НАТФИЗ на 23 октомври. Междувременно стана ясно, че до главния прокурор е отправено предложение за снемане на имунитета на двамата атакисти заради други две хулигански прояви от 2011 г. и 2013 г.

Внесоха жалби срещу ареста на Волен Сидеров

Прокуратурата направи пореден неуспешен опит да убеди съда, че двамата депутати Волен Сидеров и Десислав Чуколов са с висока степен на обществена опасност, което е причина според обвинението те да бъдат задържани за постоянно.
Въпреки това апелативните магистрати приеха всички събрани от обвинението доказателства, които уличават двамата депутати в хулиганство, и остави в сила определената гаранция от по 6000 лв. за всеки. За пореден път лидерът на Атака обвини прокуратурата, зад чиито действия според него прозират политически интереси. „Върши незаконосъобразни действия, това прави прокуратурата. Вие си отговорете защо срещу мен. Много ясно защо срещу мен. Защото съм опозиция, защото преча, защото от години водя политика, която е против нашата колониална тук ситуация, защото от американското посолство се бяха заканили да ме унищожат преди няколко години и защото в правосъдната система понякога се изпълняват поръчки", каза лидерът на Атака.

Сидеров и Чуколов вече могат да бъдат арестувани

Във връзка с предложението, по което главният прокурор още не се е произнесъл, за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов за два стари случая от преди години, адвокатът на депутатите Явор Нотев коментира: „Преписка срещу неизвестен извършител от 2011 година изведнъж се оказва преписка, която изследва поведението на Волен Сидеров за случай от същата дата и се появява услужливо в навечерието на 2016 година. Какво са правили впрочем през тези години, за какво са вземали заплата, след като са държали тази мина - готови материали за наказателен процес, само че избират момента, в който тя да гръмне".

Съдът пусна Сидеров от ареста под гаранция

Освен че потвърдиха мярката за неотклонение, апелативните магистрати се съгласиха и със становището на градски съд, че арестът на Сидеров и Чуколов е незаконосъобразен. Впечатление направи обаче становището на САС по отношение на едно от обвиненията срещу Сидеров - това за принуда, повдигнато заради доказателства, че е отнел със сила телефона на студентка в НАТФИЗ, опитала се да заснеме първият скандал в академията. За разлика от СГС, САС посочи, че прокуратурата е събрала голям брой доказателства, които описват случая, включително свидетелски показания на преки очевидци, както и медицинска експертиза за нанесените на девойката травми.