Протестират работещите в сферата на културата
Протестират работещите в сферата на културата / netinfo

Протестно шествие ще се състои в Добрич от 12 до 13 часа по централната пешеходна зона. Организатори са синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ към Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич. Така работещите в сферата на културата в Добрич се присъединяват към националния протест, който ще се проведе днес в различни градове.

Основните искания са за отделяне на повече средства в държавния бюджет в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство; за увеличаване на единния разходен стандарт за музеи и галерии - държавно делегирани дейности; за залагане на повече средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради на културните институти и за достойно заплащане на работещите в тази сфера. Според организаторите заплатите в момента са близки до минималната за страната, а от 1 януари 2016 г. почти ще се изравнят с нея.

Работниците в сферата на културата отправят покана и към гражданите на Добрич да подкрепят протеста. „Вярваме, че справедливите искания на хората, съхраняващи и опазващи движимите и недвижимите културни ценности, поддържащи и развиващи духовната култура, ще бъдат правилно разбрани и споделени от всички, които вярват, че създаването на добро бъдеще зависи до голяма степен от уроците на миналото”, се подчертава в апела.