Варна със 7 номинации в конкурса „Сграда на годината” (СНИМКИ)
Варна със 7 номинации в конкурса „Сграда на годината” (СНИМКИ) / снимки: buildingoftheyear.bg

Варна е представена със 7 номинации в тазгодишното издание на националния конкурс „Сграда на годината". Най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България се провежда за 14-а поредна година.

Варненските сгради-участници в конкурса са 4, като 3 от тях са номинирани в по 2 категории, но са преки конкуренти само в една.

Факултетът по фармация към Медицинския университет е номиниран в категориите „Сгради образователна инфраструктура" и „Обществени сгради с бизнес предназначение". Във втората факултетът си съперничи с Административна сграда с инвеститор „Cи Bи Cи" АД (на снимката долу). Тя е номинирана и в категорията „Бетонът в архитектурата".

Варна със 7 номинации в конкурса Сграда на годината (СНИМКИ)
netinfo

С две номинации е и новата сграда на Специализирана очна болница „Света Петка". Тя кандидатства за отличие в „Сгради с елементи на зелена архитектура" и „Сгради здравеопазване".

Варна със 7 номинации в конкурса Сграда на годината (СНИМКИ)
netinfo

За отличие в националния конкурс спори и Икономическият университет, който е номиниран в категорията „Сгради паметници на културата, музеи, храмове".

Варна със 7 номинации в конкурса Сграда на годината (СНИМКИ)
netinfo

Останалите категории, в които се представят най-добрите постижения през изминалата година, са „Сгради спортна инфраструктура", „Жилищни сгради", „Жилищни комплекси", „Хотели и ваканционни комплекси", „Производствени и индустриални сгради" и „Сгради със социално значение".

В „Сграда на годината" тази година се състезават близо 60 сгради. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите. В него могат да участват всички реализирани в страната сгради, получили разрешение за ползване в периода от 1 ноември 2014 до 31 октомври 2015 г. За всяка кандидатура се заплаща регистрационна такса от 600 лв. без ДДС.

Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от "ГРАДЪТ Медиа Груп" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството.

От 1 до 9 декември ще се проведе онлайн гласуване на сайта на конкурса за определяне на „Сграда на публиката 2014". Церемонията по награждаване на победителите ще се състои на 9 декември в София.