Варненец дал идеята операцията срещу ИДИЛ да носи името на Кан Тервел
Варненец дал идеята операцията срещу ИДИЛ да носи името на Кан Тервел / Thinkstock/Getty Images

Лансираната от проф. Божидар Димитров идея западната операция срещу джихадистите от ИДИЛ да бъде кръстена на кан Тервел всъщност е на варненец.

„Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване поиска да направя обществено достояние неговата идея. Очакваната съвместна операция на западния свят, плюс Русия, евентуално плюс Китай да бъде наречена в чест на първия човек, победил халифат. Това е кан Тервел през 716 година”, обясни професорът в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Много хора обаче се притесняват от тази идея, защото намесването на името на български владетел може да предизвика джихадистите и ние да станем тяхна мишена.

„Тези хора са забравили, че са българи. Българите са смел и горд народ и не се плашат от някакви тъпанари”, заяви проф. Димитров. Според него страната ни така или иначе не е извън световните събития и вече е между бомбите.

„България е Европа, Европа е част от нашата държава. Българският национализъм успя да постигне не България на три морета, а България на 7 морета и два океана. Българинът никога не се е страхувал от подобни джихадисти”, каза още историкът.

Според него ако се е страхувал кан Тервел нямаше да спасява Византия, която е умирала през 716 година.

„Ние не сме сами, ние сме част от НАТО, с изключение на президента поддържаме и добри връзки с Русия, и с Китай”, допълни професорът. Той припомни, че Тервел е управлявал между 701 година до 718 година, след това живее три години като монах.

„През 716 година арабите са започнали първия халифат. Пристигат 200 000 араби и обсаждат Константинопол. В същото време друга арабска армия през Гибралтар нахлуват в Испания, превземат я и Испания е освободена чак след 7 века. Ние тогава сме в конфликт с Византия. И византийците се притесняват, нямаме договор за взаимопомощ, виждат българската армия по хълмовете на Константинопол, а арабите са долу в ниското. Първоначално византийците мислят, че ги нападаме, но после виждат, че атакуваме арабите. Една година ни е трябвало, за да изколим постепенно 200 000 араби, само 5 000 са оцелели и успяват да избягат. Това е краят на първия халифат”, поясни проф. Димитров.

По думите му кан Тервел е обявен за светец в Европа и се почита като такъв до 17 век. Наричан е Тревелий.

„Няма от какво да се страхуваме. Има една приказка за всеки, който е служил войник: „Започнат ли срещу теб война, биеш безмилостно, защото трябва да спечелиш войната”, коментира още проф. Димитров.