След 40 години пауза Русия подготвя нов луноход
След 40 години пауза Русия подготвя нов луноход / снимка: gazeta.ru

Русия подготвя нов луноход, който ще изпрати на Луната. Близо 40 години след изпращането на последната мисия до естествения спътник на Земята, сега в Института по геохимия и аналитична химия към Руската академия на науките се готвят ударно, съобщава Газета.ру.

Очакванията на експертите включени в разработването му, са луноходът - с работно наименование „Робот геолог”, да прокара път към нов етап на изследвания и познания за Луната. Апаратът е много по-различен от двата съветски лунохода, с които руснаците извършваха проучвания на Луната през 70-те години на миналия век.

„В основата на разработваната програма е залегнала концепцията за лунната опорна мрежа, която представлява автоматични научни станции за дълготраен мониторинг, които ще могат да се обръщат както с помощта на стационарните автоматични апарати „Луна - Грунт”, така и с помощта на автоматични луноходи”, разяснява ръководителят на лабораторията по геохимия на планетите Евгений Слют.

Тези станции ще представляват компактни контейнери с уреди и радиоизотопна енергийна установка, която ще им позволи да работят самостоятелно над 10 години.

Централно място в програмата за изследването на Луната е отредено на изследването на веществата. Затова основното внимание е бъде съсредеточено върху начина на събирането и доставката им на Земята.

Маршрутът, по който ще извършва изследователската си дейност, ще бъде значително по-дълъг от досегашните, споделят още разработчиците. Апаратът ще събира проби от повърхностния слой и ще навлиза в процепи с дълбочина до 6 м на няколко точки по пътя си. Предвижда се в един от тези процепи да бъде монтирана и оставена една от научните станции да дълготраен мониторинг.

Предварителните планове са луноходът да бъде изпратен на Луната през 2028 г.