Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ)
Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Армията и полицията започнаха в неделя вечерта антитерористична операция в центъра на белгийската столица.

В района на централния площад на Брюксел и в няколко квартала е в ход операция на силите на полицията и армията, съобщават местни медии.

Министърът на вътрешните работи Ян Ямбон призова за "пълна тишина" в медиите по въпроса, за да не се пречи на резултата от предприетите действия. Пред радио Ер Те Бе Еф премиерът Шарл Мишел определи обстановката като "изключително сериозна".

Свидетели от мястото на събитията съобщиха по-рано за изстрели в центъра на белгийската столица.

По думите им полицията е призовала хората в ресторантите да приключат по-бързо и да се придвижат към вътрешността на заведенията. В хотелите в района е разпоредено всички да стоят далеч от прозорците.

Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ)
netinfo

Над града прелитат полицейски вертолети. Медии съобщават, че на полицейската честота е издадена заповед за готовност.

Брюксел се намира от събота призори в последна степен на готовност за атентат. Полицията издирва няколко въоръжени терористи.

Междувременно стана ясно, че Брюксел остава и утре под най-висока степен на тревога за непосредствена заплаха от атентат, който може да бъде извършен от терористи на няколко различни места едновременно.

Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ)
netinfo

Това съобщи в неделя вечерта премиерът Шарл Мишел.

Той отбеляза, че правителството следва мнението на специалните служби, които от своя страна оценяват обстановката денонощно, час по час. Утре остават затворени метрото, училищата и университетите в града. Правителството призовава за изключителна бдителност гражданите. Няма препоръка детските градини непременно да останат затворени, тези решения ще бъдат взети от ръководствата на градините.

Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ)
netinfo

Даваме си сметка, че тези мерки ще засегнат икономическия и обществения живот, заяви Мишел. Изпълняваме препоръките на службите за сигурност, добави той. В отговор на въпрос Мишел посочи, че за институциите на ЕС важат общите мерки. По-рано бе съобщено, че достъпът до сградите на ЕС ще бъде ограничен единствено за служители, както и че някои от служителите утре ще работят от домовете си.

„Правим всичко, за да възстановим нормалното всекидневие. Заплахата за Брюксел е сериозна и непосредствена", поясни премиерът. По неговите думи за останалата част на Белгия се запазва предпоследна степен на тревога, което означава възможен и вероятен терористичен удар.

Антитерористична акция в центъра на Брюксел (СНИМКИ)
netinfo

Мишел отказа да даде каквито и да било подробности по издирването на терористите, за които се предполага, че са "десетина" според данни в местни медии. Според информация от прокуратурата в последните 30 часа в Белгия няма нови задържани в антитерористичната операция.

„Сведенията от последните часове предизвикват опасения за предстоящо нападение като атентатите в Париж. Целите на терористите остават молове, търговските улици и градският транспорт", посочи премиерът. „Запазва се ограничаването на събирането на хора на обществени места", добави той.

Източник: БТА