Защо Салах Абдеслам не е довършил атентата в Париж според близките му
Защо Салах Абдеслам не е довършил атентата в Париж според близките му / снимка: БГНЕС, архив

Издирваният за нападенията в Париж Салах Абдеслам сам е поискал да не стигне до край и да не изпълни намерението си, твърди неговият брат Мохамед Абдеслам в интервю за белгийската телевизия Ер Те Бе Еф, предаде Франс прес.

„Това е повече от надежда, това е моето убеждение. Салах е много интелигентен и мисля, че в последния момент е решил да се откаже. Той може би е видял или чул нещо, което не е било очакваното от него и е решил да не довършва до край онова, което е искал да направи", посочва Мохамед и призовава брат си още веднъж да се предаде на властите.

Подобен призив той отправи по-рано тази седмица.

Другият брат на Салах - Брахим се взриви в ресторант в Париж на 13 ноември и загина, като рани 15 души, от които 4 тежко.

„Не знаем все още дали Салах е убил хора, дали е бил на местата, на които бяха извършени нападенията", допълва Мохамед Абдеслам.

Смята се, че 26-годишният Салах е изиграл най-малко логистична роля в нападенията. После той е бил изведен от Париж и откаран в Белгия, разказаха двама негови помагачи, които бяха арестувани и обвинени в Брюксел в тероризъм. Единият от тях признал, че по време на връщането от Париж за Белгия Салах изглеждал много нервен и може би готов да се взриви.

Появиха се предположения, че по неизвестни причини Салах не е взривил експлозивите, които е носел и затова се укривал не само от властите, но и от "Ислямска държава", която му била ядосана, че не е изпълнил докрай мисията си.

Източник: БТА