Близо 100 се включиха във втория протест срещу скъпите винетки
Близо 100 се включиха във втория протест срещу скъпите винетки / dariknews.archive

Значително повече автомобили се включиха във втория протест в Плевен, който се проведе тази неделя по обяд. Пъвият израз на недоволство срещу поскъпването на винетните стикери за 2016 година се състоя миналата сряда - 18 ноември. Двата протеста бяха организирани в социалната мрежа фейсбук.

Близо 100 се включиха във втория протест срещу скъпите винетки
netinfo

Както вече е известно, правителството прие въвеждането на смесена система за събиране на пътни такси чрез винетки и така наречените тол такси за автомобилите над 3.5 тона.

Така годината винетка поскъпна с 30 лева и стана 97 лв. Месечната винетка за леките автомобили става 30 лева, а седмичната - 15 лева. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година.

Старите годишни винетки ще важат до края на януари догодина, а за всички останали периоди новите цени влизат в сила от началото на годината.

Автомобилите на участниците в днешния протест бяха облепени с надписи „Протест", „Няма да платим" и „97 лв. за винетка? Не, благодаря". С развети национални флагове, автошествието потегли от паркинга на един от големите хипермаркети в Плевен, преди „Кайлъка" и премина през центъра на Плевен в посока детелината до село Ясен.

Близо 100 се включиха във втория протест срещу скъпите винетки
netinfo

Организаторите са категорични, че това няма да е последният протест срещу поскъпването на винетките. Те призоваха повече хора д излязат и да изразят несъгласието, за да бъдат чути.
Очаква се следващият протест в Плевен да се състои идната сряда - 25 ноември.

За 28 ноември е обявен и национален протест, който ще се състои в София.

Близо 100 се включиха във втория протест срещу скъпите винетки
netinfo