Българското куче Жерар открива нелегални цигари за по-малко от 2 минути
Българското куче Жерар открива нелегални цигари за по-малко от 2 минути / снимка: Агенция Митници

Лабрадорът Жерар от столичната митница заедно със своя водач спечелиха първо място в дисциплината „претърсване на помещение" в състезание за митнически кучета. Надпреварата се проведе в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн, съобщават от АМ.

Това е първото участие на Жерар на интернационален форум и първото участие на българско митническо куче на международно състезание в категорията „търсене на цигари".

При претърсване на помещение Жерар откри укрити цигари  за по-малко от 2 минути.
В общото класиране екипът водач и лабрадор от Митница Столична спечели второ място.

Петгодишният лабрадор Жерар е едно от първите две кучета в България, специално обучени за търсене и откриване на цигари. Жерар „работи" в Митница Столична вече четвърта година заедно с брат си Марк.

В състезанието участваха 13 кучета, представители на митническите администрации на осем държави - България, Румъния, Чехия, Русия, Молдова, Украйна, Грузия и Унгария.

Четириногите митнически инспектори се състезаваха в две направленията - търсене на наркотици и търсене на цигари,  показвайки умения в четири основни дисциплини: претърсване на багаж, на лек автомобил, на помещение и послушание.