Русия преминава към следващ етап на военната си операция в Сирия
Русия преминава към следващ етап на военната си операция в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Руската военна кампания в Сирия изпълнява, и то добре, целите, които сме си поставили, но е необходима следваща фаза на операцията, заяви по време на видеоконференция с висши военни днес Владимир Путин, цитиран от руски агенции и Ройтерс.

Постигнатото все още е недостатъчно за прочистване на Сирия от бунтовници и терористи и за защита на руските граждани от терористични атаки, посочи руският президент. „Предстои ни много работа и се надявам, че следващите фази ще бъдат осъществени на същото високопрофесионално равнище и ще доведат до резултата, който очакваме”, добави Путин.

Военният министър Сергей Шойгу доложи на президента, който е и върховен главнокомандващ, че днес от корабите на каспийската военноморска флотилия са изстреляни 18 крилати ракети по позиции на терористите в Сирия, като са унищожени всичките седем набелязани цели в провинциите Ракка, Идлиб и Алепо.

Около 30 самолета на далекобойната бомбардировъчна авиация са нанасяли удари откъм Каспийско море по обекти на „Ислямска държава” на територията на Сирия, каза Шойгу.

„Като цяло в хода на въздушната операция бяха нанесени удари с крилати ракети от акваториите на Средиземно и Каспийско море на разстояние 1500 км. Самолетите излитаха от териториите на Русия и Сирия”, уточни той.

Шойгу съобщи, че Русия е увеличила двойно авиационната групировка, участваща в операцията срещу терористите в Сирия, и сега тя наброява 69 самолета. Ежедневно се извършват по 143 бойни излитания.

Шойгу доложи още, че в съответствие с указанията на руския президент министерството на отбраната е пристъпило към организиране на взаимодействие с въоръжените сили на Франция.

Всички поставени задачи са решени и „въоръжените сили преминаха към изпълнение на следващия етап от операцията”, подчерта военният министър.

Източник: БТА