Пловдивски специалисти ще помагат на младежите с репродуктивни проблеми
Пловдивски специалисти ще помагат на младежите с репродуктивни проблеми / dariknews.bg/архив

Център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст между 10-19 години, ще бъде открит в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Създаването му е по проект финансиран изцяло от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. и е на стойност 357 хил. лв.

„През изминалата година непълнолетните момичета, станали майки са 836, като 24 от тях са на възраст под 14 години. Статистиката показва, че и честотата на абортите и на ражданията сред юношите нараства. Именно това ни мотивира да кандидатстваме за този проект“, обясни зам.-директорът по административните и икономически въпроси и ръководител на проекта Момчил Мавров.

Пловдивски специалисти ще помагат на младежите с репродуктивни проблеми
netinfo

Той отбеляза, че между 15-20% от двойките в България са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.

В центъра ще работят висококвалифицирани специалисти и служители на здравото заведение, като някои от тях са и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив.

За дейността на центъра е предвидено да се използват 2 акушео-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и конферентна зала, които ще бъдат напълно обзаведени и реновирани в рамките на проекта.

Очакваме благодарение на проекта да повишим здравната и сексуалната култура на младите хора, да предпазим непълнолетните момичета от нежелана бременност и да намалим броя на абортите, като фокусът на проекта ще бъде насочен към уязвимите групи и ромското население,  каза още Момчил Мавров.

Дейностите по проекта се очаква да приключат до края на юни следващата година, но здравните специалисти и ръководството на болница заявиха готовността си работата по лечението на младежите да продължи и след изтичането на този срок.