НАСА показа карта за парниковите емисии (ВИДЕО)
НАСА показа карта за парниковите емисии (ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Заради непрекъснатото покачване на въглеродните нива в атмосферата, НАСА изготви карта, която показва, че капацитетът на океаните, горите и екосистемите на сушата да поглъщат парниковия газ може рязко да намалее, съобщи в. "Индипендънт".

Планетата ни все още "диша" - горите, джунглите и океаните поглъщат въглероден двуокис, като количеството е около половината от изпускания от човешка дейност парников газ. Нивата му обаче се покачват, като сега са около 400 части на милион в атмосферата. Тази стойност се увеличава с 2 части на милион всяка година. Колкото повече се покачват тези стойности, толкова по-малко можем да разчитаме на природата да ги компенсира.

В началото на декември световните лидери ще се срещнат на конференция за климата в Париж, чиято цел е да смекчи ефекта от климатичните промени в бъдеще. За да помогне на политиците да вземат решения, НАСА направи детайлни измервания и симулации на източниците на въглеродния двуокис в света и как той се движи в атмосферата.

Едната симулация, направена по измервания на спътника Орбитираща въглеродна обсерватория-2 със суперкомпютър в центъра "Годард", показва откъде идва парниковият газ, като се съсредоточава на два негови основни източника - изгарянето на биомаса и градовете. Тя разкрива горещите точки на въглеродните емисии в света.

Червените и белите петна над Централна Африка показват, че там гори много биомаса, вероятно при горски пожари. Сините облаци издават замърсяването от градовете - голяма част от Източна Азия, Китай и Япония са напълно сини, с огромни емисии от гъсто населените градове. Сини петна има и по гъстонаселеното американско крайбрежие и над Западна Европа. Двата облака се движат из северното полукълбо, като се образува и лилав облак.

Този вид симулации ще покажат на делегатите в Париж откъде идва въглеродното замърсяване. Ако искат да вземат мерки, те трябва да се насочат към основните източници, докато планетата ни още поглъща голяма част от емисиите.