Защо сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона?
Защо сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона? / ThinkStock/Getty Images

Защо сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона? В търсене на отговор на този въпрос учени установиха, че в зависимост от размерите на репродуктивните органи "козовете", които позволяват на сперматозоиди да оплодят яйцеклетка, не са едни и същи.

"Много учени се опитаха да разберат защо сперматозоидите се отличават с толкова голямо многообразие при положение, че имат една и съща цел - да оплодят яйцеклетка", казва съавторът на ново изследване Щефан Люполд от университета Цюрих-Ирхел в Швейцария.

Логично е едрите животни да произвеждат големи сперматозоиди. Налице обаче е тъкмо обратното.

Като използвали данни за 100 вида бозайници, от мишки до слонове, Люполд и Джон Фицпатрик от университета в Стокхолм, Швеция, установили, че размерите на животното все пак са определящ фактор за еволюцията на сперматозоидите.

Малките бозайници са по-скоро "икономични", що се отнася до количеството произведени сперматозоиди, но произвеждат много големи сперматозоиди. Едрите бозайници пък произвеждат голямо количество сперматозоиди.

"Тъй като при едрите бозайници репродуктивната система на женската е с големи размери, сперматозоидите рискуват да се "загубят" в нея", поясниха Люполд и Фицпатрик. „В този случай увеличаването броя на сперматозоидите е най-добрата стратегия. Така мъжкарят увеличава шансовете си да оплоди женската".

Той обаче не може да увеличи броя на произведените от него сперматозоиди, ако нараснат размерите им. При едрите бозайници количеството е предпочетено пред качеството.

"При дребните животни рискът от загуба е много по-малък. Затова дължината на сперматозоида има предимство", отбеляза Люполд.

Това може да обясни защо винарката произвежда сперматозоиди, които са 20 пъти по-големи от размерите й.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings B.

Източник: БТА