Учени обясниха защо котките изпитват панически страх пред вида на краставица и защо в много клипчета в мрежата са заснети как скачат високо във въздуха, за да се предпазят от тях, пише в ."Метро".

Писаните не само изхвърчат нагоре като попарени, а често търсят убежище на потайно място или се готвят за неравна битка с ръмжене и оголване на зъби. Някои стопани садистично изпълзяват зад гърба на котките и изненадващо им подхвърлят парникова краставица. Следва истерична реакция от страна на домашния любимец.

Заключен в изба котарак изпи три бутилки вино

Според изданието IFL Science, писаните не подскачат от самия зеленчук. Те се страхуват от всякакви пълзящи твари, насочени към тях. А за всяка котка краставицата се възприема като пълзяща заплаха в неподвижно състояние Според поведенческия специалист д-р Роджър Мъгфорд необичайната реакция на тези животни се дължи най-вече на изненадата и на необичайната форма на парниковата краставица.

Котешкият характер според цвета на козината

"Котките винаги са много подозрителни към непознатите неща, изтъква специалистът. Те лесно объркват краставицата със змия или друг опасен хищник. Подозирам, че биха реагирали по същия начин на голям пластмасов паяк или на грозна човешка маска", изтъква Мъгфорд.

Източник: БТА