Димитър Радев очаква консолидация в банковия сектор
Димитър Радев очаква консолидация в банковия сектор / снимка: БГНЕС

Банковата система е стабилна, ликвидна и добре капитализирана година след фалита на КТБ. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за телевизия Блумбърг.

Нивото на лоши кредити се стабилизира през 2015 под 11 млрд. лева брутно. Има адекватно покритие и капиталов излишък над 7 млрд. лева. Очаквам от бъдещата проверка на качеството на активите и стрес тестовете допълнителен импулс в тази посока, коментира Радев.

Очакват сливания на банки у нас

Той е на мнение, че българският банков сектор е изправен пред консолидация, но за конкретни сливания е рано да се говори.

Поставянето на специфичен краен срок за приемане на еврото не е продуктивна мярка, коментира Радев коментира виждането на финансовия министър Владислав Горанов, че България трябва да приеме единната европейска валута до 2018 г.

Калин Христов: Очакваме ръст на икономиката от 2,4% за следващата година

Управителят на БНБ изтъкна, че е нужно най-напред да се решат останали въпроси в сектора на държавните предприятия и подсигуряване на фискалната устойчивост на здравния и пенсионния сектор.

В своята част централната банка ще се фокусира върху засилване на банковия надзор, въвеждане на закона за възстановяване и преструктуриране на банки и заработването му, и на трето място - провеждането на проверката на качеството на активите и стрес тестовете на нашите банки. Изпълнението на тези мерки трябва да завърши до края на 2016 г., допълни Радев.

Източник: БГНЕС