Наследници на султани ще съдят турски сериали за обида
Наследници на султани ще съдят турски сериали за обида / снимка: Guliver/Getty Images

Наследниците на османската династия ще съдят популярен телевизионен сериал за обида на предшествениците им, съобщава "Хюриет дейли нюз". Това обяви Абдулхамид Кайъхан Османоглу, внукът на османския султан Абдул Хамид Втори, управлявал Османската империя в периода 1876-1909.

По думите на Османоглу сериали като "Великолепният век", изключително популярен в последните години, не отразява адекватно реалността.

На снимачната площадка на турските сериали няма блясък и великолепие

"Нашите деди са управлявали света 700 години, но за съжаление сериали като "великолепният скандал" обиждат националните и морални чувства към османците", каза той.

"Друг пример е (популярният сериал) "Кьосем султан", който излиза извън османските традиции. Ще направим всичко възможно да осъдим тези сериали, които обиждат нашите предшественици", добави Османоглу.

Идва краят на светските турски сериали, на ред са патриархалните

Внукът на Абдул Хамид Втори, който живее в Турция от 1972 г. след завръщането си от изгнание, заяви, че целта му е историята да бъде правилно разказвана, а не изопачавана от историците. Той добави, че е написал книга за предшествениците си, която предстои да бъде издадена.

Източник: БТА