Дават повече пари за здраве догодина, опозицията критикува бюджета на НЗОК
Дават повече пари за здраве догодина, опозицията критикува бюджета на НЗОК / снимка: БГНЕС, архив
Дават повече пари за здраве догодина, опозицията критикува бюджета на НЗОК
82805
Дават повече пари за здраве догодина, опозицията критикува бюджета на НЗОК
Тунчер Кърджалиев
  • Дават повече пари за здраве догодина, опозицията критикува бюджета на НЗОК
  • Тунчер Кърджалиев

Депутатите приеха бюджета на Здравната каса за 2016 година на първо четене в пленарна зала. Проектът предвижда увеличение на парите за догодина със 129 милиона повече от тази, а поисканите от нея средства бяха 260 милиона.

Емил Райнов от БСП обясни, че този бюджет е по-лош от тазгодишния, защото миналата година касата поне е завършила на чисто, а тази ще приключи с дефицит. Според Хасан Адемов от ДПС сметките на Касата за догодина са провал.

Протестите са един от малкото фактори, които правят премиера нещастен, затова управляващите трябва да послушат съсловните организации за бюджета на Здравнара каса. Това стана ясно от думите на Тунчер Кърджалиев от ДПС в коментар за сметките на касата за догодина. Той обясни, че бюджетът няма да бъде приет от Българския лекарски съюз, които са предупредили, че готвят и протести, а такъв тип напрежение прави премиера нещастен, което не е добре нито за ГЕРБ, нито за българската държава.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих обясни, че не бюджетът е проблемът, а монополът на Касата. Той допълни, че от управляващата партия ще подкрепят бюджета на касата за догодина, пък ще видят до къде ще стигне.

Депутати обжалват текстове от закона за лечебните заведения

„Бюджетът на касата е такъв, какъвто е. Толкова пари вади държавата", каза Семир Абу Мелих от ГЕРБ. По думите му и бюджетът за тази година е по този начин. Има обаче и разлика и тя била, че българинът вече има право на избор, който никой в пленарната зала не може да му отнеме. „Аз имам право къде да отида да се лекувам. Като някой ми предложи по-добро лечение, имам право да отида и да го искам и съответно се обръщам към моя осигурител и му казвам „Ако обичаш, плати ми сметката, защото аз бях изряден досега". И изведнъж осигурителят казва „Да, ама парите не стигат, какво ще направим". "Ама мен какво ме интересува, ти си ми взел парите досега. Вземал си ми парите, държиш ми сметка защо не си плащам осигуровките и най-накрая не можеш да се оправиш с парите, които си взел от мен". Кой е виновен? Държавата, пациентът или изпълнителите... Никой не е виновен. Просто тази система не може да работи така. Трябва да има диверсификация на плащанията", каза Мелих.

Той допълни, че ще гласува за бюджета, „за да видим накъде вървим и накъде отиваме".

Лимитите за болниците отпадат догодина

Емил Райнов от БСП заяви, че последните думи на колегата му са го притеснили искрено. „При такова нещо - дайте да дадем, за да видим докъде ще стигнем, показва, че и вие не сте убедени докъде ще стигнете", обърна се той към ГЕРБ.