Безразборната употреба на евтини антибиотици прави другите неефективни
Безразборната употреба на евтини антибиотици прави другите неефективни / снимка: DarikNews.bg, архив
Трябва да има задължителна национална антибиотична политика
82802
Трябва да има задължителна национална антибиотична политика
  • Трябва да има задължителна национална антибиотична политика

Най-голямата заплаха за здравето на европейците е нечувствителността на микробите към антибиотиците, която нараства, в резултат на неправилната употреба на тези препарати, както и от прекомерна употреба на евтини антибиотици.

Това припомнят от Националния център по заразни и паразитни болести, откъдето са категорични, че у нас трябва да има задължителна национална антибиотична политика. Това значи да не се допуска самолечение с антибиотици, а личните лекари и лекарите в болниците да бъдат добре обучени по въпроса кога да ги предписват на пациентите.

Проблемът е, че ако във всяка болница трябва да има микробиолог, който да определя кога и на кого да се дава антибиотик, всяко трето лечебно заведение у нас не разполага с подобен специалист.

Според директора на центъра проф. Тодор Кантарджиев за увеличаване на нечувствителността към антибиотици спомага и употребата на евтини антибиотици, а също така и масовата употреба на антибиотици във ветеринарната медицина.

„Това, което искам да кажа за антибиотиците е, че те трябва да се прилагат правилно. Не трябва да се допуска самолечение на гражданите, както преди 15 години - всеки отиваше в аптеката и си казваше, че миналия път му е минало от този антибиотик, заради което ще си го вземе пак - сега вече това се санкционира от Изпълнителната агенция по лекарствата. Освен, че не трябва да има самолечение, е нужна и правилна антибиотична политика в болниците и добро обучение на лекарите в доболничната помощ. Ако всичко това се случи и ако много антибиотици, от които се отказахме поради икономически причини и натиск на фирмите, се върнат отново за масова употреба, може да се намали появата на резистентност и да не се допуснат човешки и икономически загуби в следващите години”, посочи специалистът.

Към момента 750 000 души в света умират от инфекции, които антибиотиците не могат да лекуват. Ако употребата на тези препарати продължи в същия дух, до 2050 г. се очаква да умират 10 млн. души от факта, че антибиотиците не действат, подчерта още проф. Кантарджиев.