Затворници произвеждат слънчеви колектори (СНИМКИ)
Затворници произвеждат слънчеви колектори (СНИМКИ) / снимки: Пресцентър, Министерство на правосъдието

В зелен цех лишените от свобода в Централния софийски затвор произвеждат панелни слънчеви колектори и водни отоплителни устройства.

„Политиката, която води Министерството на правосъдието, е насочена към повече програми за развитие и обучение, с цел осмисляне на престоя на лишените от свобода в затвора и предоставяне на нови възможности за реализация, когато излязат от тук”. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов при представянето на новоизградения цех , който вече стартира дейността си.

Затворници произвеждат слънчеви колектори (СНИМКИ)
netinfo
Проектът „Изграждане на зелен производствен цех" се изпълнява от Държавно предприятие „Фонд затворно дело" по програма „Иновации за зелена индустрия-България", субсидирана от Норвегия.

Цехът в Софийския затвор е специализиран в производството на панелни слънчеви колектори и водни отоплителни устройства за екологично чисто производство на топлинна енергия и топла вода. Панелните слънчеви колектори и водните отоплителни уреди са приложими за всякакъв тип сгради, в които се консумира топла вода и се използват източници на отопление.

Затворници произвеждат слънчеви колектори (СНИМКИ)
netinfo

За целта на проекта 130 лишени от свобода са получили вече съответното обучение. Изготвен е и наръчник-ръководство с най-добрите практики в областта на зелените иновации, енергийната ефективност, употреба и рециклиране на материали, зелено производство, нормативни изисквания и др.

Размерът на финансирането по проекта е 414 896 евро.