Братът на оцелелия терорист от Париж го зове да се предаде
Братът на оцелелия терорист от Париж го зове да се предаде / снимка: БГНЕС

Мохамед Абдеслам, брат на оцелелия терорист от атентатите в Париж Салах Абдеслам, го призова да се предаде чрез изявление в медиите. Мохамед заяви, че семейството се притеснява дали Салах се е нахранил, къде спи, къде се намира. Той отбеляза в отговор на въпрос дали брат му е свързан с мрежа от хора, че подобно бягство от петък насам изисква големи разходи.

Един от атентаторите в Париж имал бар в Брюксел

Попитан дали Салах е вярващ, Мохамед уточни, че брат му се е молил редовно, спазвал е плътно мюсюлманските традиции и - за разлика от него самия - е посещавал джамия. Мохамед определи себе си като мюсюлманин, който е длъжник към спазването на мюсюлманските традиции. Той добави, че Салах се е обличал нормално, не е пиел, но с нищо съществено не е показвал, че се е радикализирал. Мохамед настоя, че брат му досега не е бил разпитан и припомни, че и за него би следвало да се отнася презумпцията за невинност.

Атентаторът Ибрахим Абдеслам - мил, възпитан и чувствителен човек

Мохамед бе задържан в събота, но след два дни в ареста бе освободен, без срещу него да бъдат повдигнати обвинения. Той самият има присъда за кражба на лични документи преди 11 години.

Междувременно парижката полиция заяви, че в района на френската столица от неделя са арестувани 16 човека във връзка с нападенията в петък, предаде Асошиейтед прес.

Органите на реда също така са извършили 104 акции и са иззели шест огнестрелни оръжия, откакто в събота беше обявено извънредно положение.

Полицията каза, че арестите и акциите са насочени срещу "хора, оръжия и предмети, за които има вероятност да са свързани с дейности от терористичен характер".

Източник: БТА