Кое е любимото място на учениците в центъра на София?
Кое е любимото място на учениците в центъра на София? / netinfo

В забързаното ежедневие забравяме да виждаме хубавите неща около нас, да откриваме неповторимия дух, който носят места като малките Пет кьошета. Според мен е хубаво понякога да можем да поглеждаме града си отвън - така, както го виждат туристите. С тези думи ученичката от 12 клас във Френската гимназия в София Калина Драгомирова прие първата награда в конкурса за ученическо видео "Моето любимо място в сърцето на София".

Целта на конкурса, организиран по инициатива на Център за развитие на медиите, е да мотивира младите софиянци да участват в дебата за развитието на градската среда и да стимулира творческата им активност, съчетана с достъпните технологии.

Журито, включващо представители на организацията и на партньорите от БНТ, район "Средец", vbox7.com и Монте Мюзик, отличи три ученически видеа, посветени на езерото Ариана (Елена Енгьозова, 10 клас), Борисовата градина (Никол Първанова, 10 клас) и малките Пет кьошета (Калина Драгомирова, 12 клас), съответно на трето, второ и първо място.

Победителите получиха много награди, сред които таблет, цифров фотоапарат и mp4 плеър от район "Средец", видео смартфони от Мтел, билети за детската Евровизия от БНТ, тениски от tricotage.bg и еднодневен стаж в продуцентската компания на vbox7.com - 7Talents.

„Моето любимо място в сърцето на София" е пилотен проект на фондация Център за развитие на медиите и се осъществява с подкрепата на Столична община, програма Европа, в партньорство с район "Средец" и БНТ. От фондацията съобщиха, че заради получения положителен отзвук планират следващо издание на конкурса, което да обхване любимите места от всички квартали на София.