Държавата съзнателно убива децата, твърдят от Фонда за лечение в чужбина
Държавата съзнателно убива децата, твърдят от Фонда за лечение в чужбина / снимка: sxc.hu
Държавата съзнателно убива децата, остави Фонда за лечение в чужбина без пари
82787
Държавата съзнателно убива децата, остави Фонда за лечение в чужбина без пари
  • Държавата съзнателно убива децата, остави Фонда за лечение в чужбина без пари

Българската държава е взела съзнателното решение да убива деца, тъй като за поредна година Фондът за лечение на деца е оставен без финансиране от страна на здравното министерство. За това сигнализираха членовете на обществения съвет към фонда.

Оттам уточниха, че през последните два месеца от ведомството не са превеждали необходимите пари. Проблемът обаче се състоял в това, че към момента институцията, която финансира лечението на малчугани, дължала над 1,7 млн. лева на чужди клиники. Това застрашава живота на децата, чието лечение предстои, посочват от фонда.

От своя страна обаче от Министерството на здравеопазването информираха, че са готови да преведат парите. От ведомството обаче настояват да получат изрядна документация по отношение на исканите средства.

От здравното министерството признаха за забавяне на плащанията

„За наше огромно съжаление трябва да съобщим, че Фондът за лечение на деца отново е оставен без финансиране от Министерство на здравеопазването, въпреки че не е изчерпало бюджета си. Всяка година темите са по различни поводи, формални и технологични. Но, тъй като ние се уморихме да води тази битка за живота на българските деца, решихме днес да говорим откровено. По начина, по който държавните институции и държавата заслужава”, заяви Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и член на обществения съвет към фонда.

„Откровеността ни задължава да кажем, че българската държава е взела съзнателното решение да убива деца. Съзнателното решение, поради технократски причини да спре финансирането на Фонда. Това, от една страна, ще постави под риск отношенията с чужди лечебни заведения, с които Фонда работи добре, а, от друга страна, бъдещите деца, които ще кандидатстват и ще имат нужда от финансиране, няма да могат да получат навременно и своевременно лечение”, обясни тя.

50 са децата, които към момента чакат за започване на лечение в чужбина, информираха още от обществения съвет на фонда. Оттам не скриха вероятността да се правят опити фондът да бъде закрит, а функциите му да се поемат от администрацията на Министерството на здравеопазването.