Как са се появили магнитните полета на звездите
Как са се появили магнитните полета на звездите / снимка: ThinkStock/Getty Images

Учени от Принстънския университет смятат, че са започнали да разбират как се формират магнитните полета на звездите и галактиките, пише Tech Times. Вече се знае как се образуват магнитните полета на планетите. Процесът стартира с движението на подобните на плазма течности в ядрото на планетата. Те провеждат електричество и създават електрически заряд.

Досега произходът на магнитните полета около звездите и галактиките обаче беше мистерия.

"Нещо поддържа магнитните полета на Вселената в продължение на милиарди години," казва Амитава Бхатахаржее, един от авторите на новото изследване. "Но как точно Вселената получава тези постоянни магнитни свойства?".

За да отговорят на този въпрос, теоретични физици от Принстън са проучили т.нар. динамо - прояви на магнетизъм, генерирани от движението на подобни на плазма флуиди. Плазмата има електрически заряд и затова, когато се движи по определен начин, тя може да създаде собствено магнитно поле, макар и слабо. Веднъж създадено, благодарение на движението, полето увеличава силата си.

Ако този процес протича на различни места в плазмата, това означава, че в нея има множество слаби полета. Учените са се запитали дали съществува начин тези полета да се обединят. Това е изглеждало малко вероятно, тъй като по-скоро може да се очаква, че зарядът намалява с течение на времето.

Все пак екипът е използвал компютърно моделиране, за да тества теорията си и е установил, че полетата не само могат да се сливат, но и могат да останат устойчиви. За да получат по-убедителни доказателства, учените трябва да проведат симулации при много ниска скорост на разсейване, което не може да бъде направено от компютър.
Изследователите обаче са успели да се доближат максимално близо и резултатите им показват, че е много вероятно полетата да се сливат и да остават слети в продължение на милиарди години.

Това е само първата крачка към разбирането на генезиса на магнитните полета, но тя ще отвори нови възможности за бъдещи изследвания, допълва Фокус. Проучването би могло да допринесе за открития и в областта на управляемия термоядрен синтез.