Възстановяват хранителната помощ за най-бедните
Възстановяват хранителната помощ за най-бедните / ThinkStock/Getty Images
Възстановяват хранителната помощ за най-бедните
82768
Възстановяват хранителната помощ за най-бедните
  • Възстановяват хранителната помощ за най-бедните

През тази година се възстановява раздаването на пакети с хранителна помощ на най-бедните. Това обаче може и да не стане до Коледа, уточни социалният министър Ивайло Калфин.

Причина за забавянето е в обжалване на търговете за избор на доставчик. До момента са сключени само 7 от общо 21 договора за доставка на продукти.

Раздаването на пакети с хранителна помощ може да се забави и дори да не стане до края на тази година, каза социалният министър:

„Разширихме значително кръга на стоки - 21 продукта влизат в пакетите. Ще се подпомагат хората с най-ниски доходи, които се подпомагани и за отопление през зимата. В момента текат някои процедури".

За 14 продукта все още няма сключени договори, защото процедурите се обжалват. Калфин допълни, че се прави всичко възможно пакетите да стигнат до хората преди Коледа, но има редица пречки:

„Има 45 дни за доставка след сключване на договора и това са изисквания по конкурса, който е обявен. Договорите започнаха да се сключват от началото на този месец, което означава, че ако изберат крайния срок за доставка, към средата на декември ще се доставят тези първи лотове от продуктите до складове на БЧК в страната".

След като пристигнат в складовете на Българския червен кръст, продуктите трябва да се препакетират и едва след това ще започне разнасянето на пакетите в хранителни помощи.