10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността
10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността / снимки: БГНЕС

Във Франция ще патрулират 10 000 войници за гарантиране на сигурността, съобщиха източници от обкръжението на премиера Манюел Валс, предаде ТАСС. Това равнище на мобилизация на въоръжените сили ще бъде достигнато във вторник вечерта.

В петък президентът Франсоа Оланд въведе извънредно положение в цялата страна след атентатите в Париж. До момента в Париж в Париж патрулират 4000 военни, като до тази вечер числеността им ще бъде увеличена на 5000.

Междувременно елитни командоси от британските специални части SAS (Специални въздушни части) бяха разположени в населени места във Великобритания в рамките на засилените мерки за охрана, предприети след атентатите в Париж, предаде АФП, позовавайки се на британската преса.

Специалните части са използвани за обезопасяване на обществени места с висока посещаемост като метростанции или гари. Вътрешният министър Тереза Мей не отрече информацията при въпрос на Би Би Си.

„Не коментирам конкретни подробности по извършваните дислоцирания”, заяви тя, но все пак отбеляза, че е предвидено, „където е необходимо, полицията да получи подкрепа от армията”.

Веднага след атентатите в Париж британските власти обявиха подсилване и преразглеждане на системата си от мерки за сигурност.

10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността
netinfo

10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността
netinfo

Президентът Франсоа Оланд информира днес парламентарни лидери, че иска извънредното положение, обявено след кървавите атентати в петък в Париж, да остане в сила три месеца, предаде АФП, като се позова на източници от парламента.

„Той ни каза, че иска извънредното положение да продължи най-малко три месеца”, заяви един от източниците.

Удължаване на извънредното положение за срок, по-дълъг от 12 дни, може да стане само със закон, гласуван от парламента, който да определи срока на действието му, посочва АФП.

ТАСС посочва, че законът за извънредното положение датира от 1955 г. Според председателя на Сената Жерар Ларше президентът смята, че трябва законът да се приспособи към новата ситуация след терористичните атаки в Париж в петък.

Източник: БТА