Тенчо Тенчев с приз Пазител на традициите в раздел Фолклор
Тенчо Тенчев с приз Пазител на традициите в раздел Фолклор / Личен архив

Наградата на журито в категория „Фолклор – млади изпълнители” в шестия национален конкурс „Пазител на традициите” спечели секретарят на читалището в с. Злато поле и народен певец Тенчо Тенчев.  Конкурсът се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите. 7 са категориите, които се обявяват в сайта на инициативата, където от май до октомври тече гласуване за наградата на публиката. В началото на ноември жури, съставено от носители на приза  в предходните години, определя кои ще са наградените. На тържествена церемония те получават малка дървена статуетка, изработена дърворезбаря Михаил Маранов. Шестите отличия „Пазител на традициите” бяха връчени в аула „Максима” на УАСГ.

Тенчо Тенчев с приз "Пазител на традициите" в раздел "Фолклор"
netinfo

 

Целта на инициативата е да се насочи вниманието на обществеността към хора, организации и населени места, дали своя принос за опазването и развитието на българските традиции.

Тенчо Тенчев с приз "Пазител на традициите" в раздел "Фолклор"
netinfo

Тенчо Тенчев е на 29 г. Повече от 4 г. е секретар на читалището в родното му с. Злато поле. Ръководи групата за автентичен фолклор, школа за народно пеене и ДВГ „Златополче”. На сцената, като народен певец, е вече 10 години. Носител е на 14 медала от различни фолклорни конкурси,  9 от които златни. Получава златен плакет от националния събор в Копривщица, сребърен от този в Рожен и златен от „Китна Тракия”. В репертоара му са над 350 народни песни, като над 100 са автентични, от с. Злато поле. Предстои му запис с оркестъра на националното радио на още 4 от тях.

Завършил е „Народно пеене” в СОУ „Васил Левски” и казва, че още като ученик мечтае да работи в читалище и да води певчески школи. Приема секретарското място в златополското читалище, като сбъдната своя мечта, а наградата „Пазител на традициите”, като огромна отговорност и признание за труда си. От 2014 година е студент в УНИБИТ- София, със специалност "Информационни фондове на културното историческо наследство".