Плевнелиев: Видяхме грозното лице на тероризма, скърбим с народа на Франция
Плевнелиев: Видяхме грозното лице на тероризма, скърбим с народа на Франция / снимка: БГНЕС, архив

Към момента няма нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като посети посолството на Франция.

"Следя внимателно ситуацията, в постоянна връзка съм с всички оперативни структури и компетентни органи в държавата", каза президентът в отговор на въпрос дали предстои свикване на КСНС.

Плевнелиев определи действията на правителството да свика оперативния щаб по сигурност и миграция към МВР като правилни и навременни. Той напомни, че КСНС към президента не е оперативен орган, а висш политически орган. В момента има нужда от ясни оперативни действия и правителството ги взима, посочи държавният глава.

Оперативният щаб към МВР работи и трябва да работи, те са в постоянна връзка с всички партньорски служби. Висшият оперативен орган в държавата - Съветът за сигурност към Министерския съвет може да прецени кога са създадени необходимите предпоставки, за да се съберат и те, посочи държавният глава.

Президентът отбеляза, че към момента висшият политически орган - КСНС към президента няма нужда да бъде свикван, като добави, че с промяна на ситуацията това може да се промени, което е право на държавния глава.

Днес всички българи скърбят с народа на Франция, каза президентът Росен Плевнелиев.

"Днес всички ние видяхме грозното лице на тероризма, видяхме го и на родна земя с атентата в Сарафово преди три години, каза Плевнелиев. Днес всички ние се молим за бързото възстановяване на ранените и скърбим със семействата на загиналите. Днес всички ние, българите, изразяваме своята солидарност с народа на Франция в един труден момент за Европа", каза президентът.

"Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море, но виждаме, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация", каза президентът Плевнелиев, като отбеляза, че средата за сигурност е променена.

Президентът добави, че скърбим с народа на Франция, но и заедно с народа на Франция и с всички други европейски народи, както и със световната антитерористична коалиция, ще вземем всички мерки, за да може да гарантираме сигурността на европейците, на българите, но и "да победим тази армия на злото и да оставим в миналото тази държава на терор".

"Даваме си сметка, че терористите със сигурност могат и ще бъдат победени от световната антитерористична коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие", посочи държавният глава. По думите му това може да стане само с по-добри идеи, с толерантни общества. Идеологията на тероризма може да бъде победена от образовани и демократично мислещи хора, и общества, които уважават различията и които ценят свободата и правото на всеки.

"Такова общество имаме в България, гордеем се с нашата толерантност, гордеем се, че към днешна дата няма данни за нито един терористичен боец, който да има български произход", каза президентът и добави, че няма такива данни, с които българските служби да разполагат.

Той обаче посочи, че никой не е имунизиран срещу тероризма, нито едно общество не може да се чувства сигурно, днес тероризмът не признава граници. И най-силните държави, с най-мощните армии са също толкова заплашени, колкото и всички останали. Само заедно ще победим тероризма, само заедно в обществото, като едно споено, толерантно общество на свободата и различията, но на общото, което ни свързва, разбирането за човешките права, за човешките свободи и за толерантността между религиите, ние можем да успеем, заяви още президентът Росен Плевнелиев.